« Home | Нешто од историјата... » | ??????  » | sl.6  » | sl.5  » | sl.5  » | sl.4  » | sl.3  » | sl.2  » | sl.1  » | sl.1  »

Детето М.

М е еден од оние маџермалци на кои денот им е исполнет со ТОЛКУ авантури и поминале низ ТОЛКУ препреки во живото и со кои ТОЛКУ умешно и итро се справиле што тебе едноставно ти останва “да се чудиш“.
Една од неговите подобри особини е негвиот шарм за цајкани. Е ова дете навистина знае да умее со нив, абе да ти е мерак да го земиш до тебе в кола и да ја збичиш колку ти душа сака и ич да не те боли дали ќе налеташ на цајкани, М е тука да среди или пак ако не можи тој ништо има свои луѓе кои драго би му помогнале. Шо бе? Не верваш? Е сега ќе ти докажам.

Доживување бр. 1:
Ко ја зеов возачката по два дена се враќам од Новаци и ме застанват џандари... излегвам јас од колата и тие ми викат: “Дечко дај документи!“ Му давам ... “А зимска опрема? Имаш?“ – НЕ БЕ БАТЕ НЕ МИ СТУДИ ИАМ ВИНТИЈАГА В КОЛА... И џандаро ми вика: Абе ти многу шегаџија... а јас не го сфатиф... и ми пиша казна... И јас се изнервираф и се јавив кај вујко ми... и тој дојде таму и му вика: Шо прекршок напрај? – Абе многу шегаџија овај внук ти... и ја зеде казната и ја искина.

Post a Comment