Tuesday, February 19, 2013

Македонија не е фашистичка земја


Вчера ми беше доставен ваков документ. “Доставен“ бидејќи е тренд и поголема е веројатноста да бидам сфатена сериозно ако нешто ми е “доставено“.

(Се извинувам што не го преведив текстот. Кој разбра разбра. Кој не разбра, па и не ми е многу гајле... не е мој проблем)


Dr. Lawrence Britt has examined the fascist regimes of Hitler (Germany), Mussolini (Italy), Franco (Spain), Suharto (Indonesia) and several Latin American regimes. Britt found 14 defining characteristics common to each:

1. Powerful and Continuing Nationalism - Fascist regimes tend to make constant use of patriotic mottos, slogans, symbols, songs, and other paraphernalia. Flags are seen everywhere, as are flag symbols on clothing and in public displays.

Напротив, не само што немаме дефинирано кое е нашето знаме: ова или ова туку и се радуваме кога тоа ќе биде развиорено на наша територија 

2. Disdain for the Recognition of Human Rights - Because of fear of enemies and the need for security, the people in fascist regimes are persuaded that human rights can be ignored in certain cases because of "need." The people tend to look the other way or even approve of torture, summary executions, assassinations, long incarcerations of prisoners, etc.

Е добро де


3. Identification of Enemies/Scapegoats as a Unifying Cause - The people are rallied into a unifying patriotic frenzy over the need to eliminate a perceived common threat or foe: racial , ethnic or religious minorities; liberals; communists; socialists, terrorists, etc.

Бранко Црвенковски.

4. Supremacy of the Military - Even when there are widespread
domestic problems, the military is given a disproportionate amount of government funding, and the domestic agenda is neglected. Soldiers and military service are glamorized.

Гламурот на македонските војници

5. Rampant Sexism - The governments of fascist nations tend to be almost exclusively male-dominated. Under fascist regimes, traditional gender roles are made more rigid. Divorce, abortion and homosexuality are suppressed and the state is represented as the ultimate guardian of the family institution.

Ок, призавамеИ уште еднаш...


и уште еднаш...

6. Controlled Mass Media - Sometimes to media is directly controlled by the government, but in other cases, the media is indirectly controlled by government regulation, or sympathetic media spokespeople and executives. Censorship, especially in war time, is very common.

И на крај некој го измислил твитер

7. Obsession with National Security - Fear is used as a motivational tool by the government over the masses.

Немам информација дали инвестираме во антиракетни штитови... за се друго сме пријателски расположени со сите непријатели и воопшто не паничиме

8. Religion and Government are Intertwined - Governments in fascist nations tend to use the most common religion in the nation as a tool to manipulate public opinion. Religious rhetoric and terminology is common from government leaders, even when the major tenets of the religion are diametrically opposed to the government's policies or actions.

Шо има лошо во тоа државната наука и религијата да слават заедно? 

9. Corporate Power is Protected - The industrial and business aristocracy of a fascist nation often are the ones who put the government leaders into power, creating a mutually beneficial business/government relationship and power elite.

Не. Немаме домашна индустрија, а политичарите ги создаваат бизнисмените, не обратно


10. Labor Power is Suppressed - Because the organizing power of labor is the only real threat to a fascist government, labor unions are either eliminated entirely, or are severely suppressed.

Имаме синдикати кои што колку толку се изборија за утврдување на минимална плата од 8 050 денари. (сто и нешто евра)


11. Disdain for Intellectuals and the Arts - Fascist nations tend to promote and tolerate open hostility to higher education, and academia. It is not uncommon for professors and other academics to be censored or even arrested. Free expression in the arts and letters is openly attacked.

Власта ги сака уметниците како Беличанец, Талевски, Калиопи, Бејби, Есма... Бранко Ѓорчев, Дејан Лилиќ, Владо Јовановски, Дејан Пројковски, Зоран Џорлев, Танец...12. Obsession with Crime and Punishment - Under fascist regimes, the police are given almost limitless power to enforce laws. The people are often willing to overlook police abuses and even forego civil liberties in the name of patriotism. There is often a national police force with virtually unlimited power in fascist nations.Во фашистичка земја овој човек ќе беше веднаш застрелан

13. Rampant Cronyism and Corruption - Fascist regimes almost always are governed by groups of friends and associates who appoint each other to government positions and use governmental power and authority to protect their friends from accountability. It is not uncommon in fascist regimes for national resources and even treasures to be appropriated or even outright stolen by government leaders.

Спин

14. Fraudulent Elections - Sometimes elections in fascist nations are a complete sham. Other times elections are manipulated by smear campaigns against or even assassination of opposition candidates, use of legislation to control voting numbers or political district boundaries, and manipulation of the media. Fascist nations also typically use their judiciaries to manipulate or control elections.

И ни ова нема врска. Секогаш имаме навремени избори, а по потреба и вонредни. 

Еден ден ќе организираме и попис.

Wednesday, February 13, 2013

Пост за глупите (cancelled)

Вчера афект најавив дека имам план да пишувам блог пост за глупавите луѓе.
Официјално го откажувам се додека не се изнајде решение и не се измисли соодветен збор за масата која што голта идеи:
-  за големите Македонија и Албанија
-  42 000 другарчиња кои ја решиле иднината на Македонија со само еден клик
- Македонија 2017
- неМАВАЊЕ ни од таквото 13 000 потпишани граѓани
- инсталирање на мобилни трафики-штабови за вработување (се прашувам дали сопстевниците кои што ги изнајмуваат просториите плаќаат данок на државата за киријата која ја добиваат од партијата, или тие не се даночни обврзници?)
- рекетирање на УЈП на секој најмал (со уредно платен данок) бизнис и негово затворање поради “така ни е наредено од горе“
- “постоење“ на крајно некреативна опозиција без никаков план и програма за иднината на државата во која што протеситраат со автомобили против сиромаштијата
- илијадници млади кои што посветеноста кон партијата им е поважна од посветеноста кон науката и државата (да, државата)

Поздрав


Friday, February 01, 2013

Зошто љубовта во Њујорк и Истанбул секогаш е поромантична отколку во Битола

Последниов период живеам на три релации Битола - Истанбул - Њујорк. Поради обврски, не се задржувам многу во Њујорк, ама затоа Истанбул во слободно време ми е честа занимација. (не по своја желба)

Има нешто заедничко помеѓу овие три града. Љубовта. (зборувам за љубов и не сум на никаква дрога. јадам туршија моркови)


морковот

Во Њујорк и во Истанбул, па и на времето кога се движев во Мексико, заљубувањето го имаше прилично истиот тек. Излегуваш од дома, се сопнуваш од ремчето на нечие куче иди стопанот “и те поткрева“. Добро ај, тука во некои ситуации може да ја вментиме и Битола. Излегваш на улица маваш на десното крило од аудито, излегва газдата од колата и те прибира в кола. 

Но, има нешто што го има во Њујорк и во Истанбул, а го нема во Битола -  веројатноста да најдеш познат на улица/метро и тој познат да го легниш следниот не(в)работен викенд. Додуша ако беше така ќе требаше сите голи да шетаме низ Широк Сокак... нема шо да креваш гаќи на секое...

Можеби затоа успеваат сите тие добри филмски љубовни приказни. Го наоѓаш на улица дури си го дува кафето од Старбакс, не сте се виделе скоро 6 години од првото запознавање за време на некоја студенска журка и го гушкаш како битолчанка ко ќе се сретни со комшивката од 4-ти на Широк Сокак (ти се чини оваа од 4-ти, никогаш не го треси чаршафот со ронките над балкунот на оваа првата). 

Во Битола и да не го знаеш, сигурно си му била муштерија. Или ти го носел кафето, или бил менаџер на кафичот, фотограф (сликар) на свадбата на брачеда ти... кај мојш ти со таков. 
Всушност, не дека ми беше замислата да се демантирам ама изгледа вистинската љубов се развива со некој од РЕК. Ем не го знаеш шо работи (дали бил од рудникот или во "термото") ем работи, а никој не го гледа шо работи.

Да, то е то. За битолска љубов важно да имаш маж од РЕК...
...или “од таму Жабени“