« Home | Koljce na "rabota"  » | Нашиот Кољче » | Ај да се исповедаме » | Битолчани » | Plakat  » | Ај да видиме сега кој од вас е барем малку заинтер... » | “Ефитини“ маџермаалски финти и изреки » | Да си знајте две нешта » | Букаро не го даваме! » | (od desno na levo) Vanejca, Ivanica, Kosana i Ljub... »

На чикмакот пред Европа

И еве стигнавме и до 3000. И шо сеа? Јас лично многу си сум задоволна од она шо досега сега сум го напрајла. Не дека мојот блог има некоја посебна уметничка вредност, туку онака, дека колку толку придонесувам за подобра афирмација на Македонија во светот. Не бе, без гајле не се фалам дека светот ме чита, мислев на тоа шо јас го создавам овој блог, а со тоа, паралелно посетвам и доста други блогови и нормално влегувам во 2-та резилски проценти на интернет корисници во Македонија. А, и морам да кажам, или ај да се пофалам, дека благодарение на мојот блог, успеав едно десетина, за мене неписмени, луѓе да ги натерам ојдат во интернет кафе и ееееј..., за атер мој, да отворат страна. Искрено, навистина се гордеам со тој потфат.
Арно ама, шо ќе се прај бе со останатите... До кога вака? Европа? Буахахаха... За куро му сме ние бе на Европа. Една заедница која се креирала, создавала и растела 50 години мислите дека така лесно ќе си дозволи да ја уништиме? Зборвам за држави во кои просекот на интернет корисници се движи некаде околу 60%. Знајте бе вие колкав број на луѓе е то? И мислите дека тие би се согласиле да ја делат платата со некои идиоти како нас? Па во право биле французите и холанѓаните шо го зебаја референдумот. Во ред, ај до некаде, крива ни е државата шо ни шитка интернет од 2 евра за сат во нормална тарифа па поради то се бројме како мал број на корисници на интернет, ама па од друга страна има интернет кафеа во кои за 4 бона ќе отепаш еден сат. Заразата од таму почнува. Многу од нас за прв пат се запознале со ова “чудо“ во интернет кафе или како шо милуват нашите да речат, на компјутери. Сфаќам дека не се сите во можност да си дозволат да имаат дома компјутер, ама ако се запни се е можно. На крај па еден солиден компјутер PII кој можи да ти отвора страници можи да се најди и за, најмоногу, 10 000 денари. Еден мобилен бе. Само шо оваа поголемата машина некако поќе можи да ти користи. Остај то шо ќе научиш кај се Ш, Ќ, Ѓ, Љ, Њ итн, то ти е бе и инвестиција за во иднина. Можи ти нема многу да сетиш, ама еден ден децата твој ќе видат аир. Ти ќе му ги подотклучиш ако треба вратите за во Европа, па то после нека врви.
Оти бе сме толку себичен народ? Ако родителите мои ко беа на моја воздраст ги интересираше она шо се случва во светот и барем малку би следеле како живеат нивните врсници, денес мене ич немаше да ме боли глата шо ќе прам по 2 години од ко ќе завршам. Ама ај да те видам натерај некој со сила? Жалосно е додека светот го тепа слободното време пред тлевизор гледајќи “Очајни домаќинки“, “24“, “6 стапки под земја“, “Опра“ или пак “Др. Фил“, македончето си ја цепи психата на шпанските серии и на онаа една емисија шо е на Канал 5 во која Драган Вучиќ промовира курви, незадоволни од порно индустријата на балканот.
Вервајте дека незнам шо поќе да напрам. Мило ми е за вас, мои сајбер другарчиња, кои моментално сега го читате ова, шо сте се вклопиле во светската шема, туку шо да прајме со другите? Дајте да превземиме нешто да поднатераме и други да не читаат. Полека полека убедвајте ги дека и блогерството е доста кул работа. Додуша ќе ни треба поќе време за некој да го заинтересираме да почни да користи интернет, па да биди редовен читател барем на најновите работи, и на крај да си отвори свој блог, ама мислам дека ќе вреди. Па не се издржва поќе вака. Моментално во Македонија, според мене, има најмногу 30 блогови кои ај да речиме се апдејтираат барем еднаш неделно. За срамота! 30 блогови бе.... еј... до кога.... до каде....? МОРАМЕ, ВЕРВАЈТЕ МОРАМЕ.